Un proiect depus în Parlament prevede sancţionarea mai aspră a şoferilor care nu opresc la semnalele poliţiştilor rutieri, riscând să rămână fără carnet pentru o perioadă de 90 de zile.

În acest moment, nerespectarea semnalelor poliţiştilor se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă şi ridicarea carnetului de conducere pentru 30 de zile.

Proiectul prevede majorarea acestei perioade la 90 de zile, alături de sancţionarea cu 9-20 de puncte de amendă. Potrivit iniţiatorilor, măsura este necesară şi pentru descurajarea curselor ilegale de maşini.

"Vedem cum oamenii legii s-au confruntat cu foarte multe situaţii în care participanţii la trafic au ales să nu oprească vehiculele, iar poliţiştii rutieri au fost nevoiţi să pornească în urmărirea lor, în unele cazuri fiind nevoie de întăriri şi chiar de utilizarea focului de armă. Deseori, şoferii profită de orele târzii, de lipsa radarelor şi de numărul redus de echipaje de poliţie pe timpul nopţii pentru a participa la curse ilegale cu maşini şi motociclete modificate extensiv pentru a creşte puterea şi a atinge viteze foarte mari", explică iniţiatorii.

Proiectul a fost iniţiat de grupul deputaţilor PMP şi a fost depus la Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.