Patronul unei şcoli de şoferi din Sibiu a fost reţinut, iar miercuri va fi prezentat judecătorilor pentru arestare preventivă, fiind acuzat că primea de la cursanţi sume cuprinse între 400 şi 3.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionari să îi declare admişi la proba practică.

Patronul şcolii de şoferi Combi Promo a fost reţinut, acesta fiind al doilea caz de acest fel, după ce, la sfârşitul lunii martie, administratorul celei mai mari şcoli care pregăteşte conducători auto a fost reţinut, fiind prins în flagrant când lua şpagă pentru a interveni pe lângă funcţionari să îi declare admişi pe cursanţi la proba practică a examenului auto.

Patronul Combi Promo este acuzat că a pretins şi a primit sume cuprinse între 400 şi 3.000 de euro de la cursanţi pentru a-i ajuta să obţină permisul de conducere.

„S-a reţinut că numitul J.N.S., director al şcolii de şoferi SC Combi Promo SRL Sibiu, a pretins şi a primit de la numitul S.I.M. suma de 400 de euro, pentru a interveni pe lângă poliţistul examinator din cadrul SPCRPCÎV Sibiu în vederea determinării funcţionarului public la a-l favoriza pe candidat cu ocazia susţinerii la data de 6 februarie 2017 a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere, numitul S.I.M. fiind declarat respins la acea dată. Acesta a apreciat că a fost indus în eroare de instructorul său auto, i-a solicitat numitului J.N.S. restituirea sumei de bani ce i-a fost remisă anterior, bănuind că acei bani nu au fost daţi examinatorului”, arată reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu într-un comunicat de presă

Procurorii au stabilit că patronul şcolii de şoferi a fost ajutat de o altă persoană să se întâlnească cu cel care a plătit pentru a cumpăra influenţă. Acesta ar fi pretins şi ar fi primit de la un alt suspect, O.G., zis „Ghiţă”, suma de 3.000 de euro, spunând că are influenţă asupra examinatorilor din cadrul SPCRPCÎV Sibiu şi că, în schimbul acestei sume de bani, îi va determina pe aceşti funcţionari publici să îl declare admis pe candidat în cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere, atât la proba teoretică cât şi la cea practică.

Totodată, procurorii mai arată că de la un alt suspect, patronul şcolii de şoferi Combi Promo a pretins şi a primit suma de 500 de euro, promiţând că, în schimbul acestei sume, îi va determina pe funcţionarii publici să îl declare admis în cadrul probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit comunicatului transmis de procurori, o femeie care se afla, în cursul lunii martie în Italia, era înscrisă, în acelaşi timp, la cursurile şcolii de şoferi Combi Promo, aceasta solicitându-i patronului să fie înscrisă cât mai repede la examenul de dobândire a permisului de conducere.

„Suspectul J.N.S. a dispus angajaţilor acestuia din cadrul SC Combi Promo SRL Sibiu, să îi întocmească acestei cursante o adeverinţă care să certifice că aceasta ar fi absolvit cursurile suplimentare de pregătire practică în vederea susţinerii din nou a probei practice, deşi, în realitate, această cursantă se afla în Italia în acea perioadă, şi ca atare nu a urmat niciuna dintre aceste şedinţe suplimentare de conducere. Având în vedere necesitatea înscrierii în baza de date informatice gestionată de Autoritatea Rutieră Română a instructorului auto de fiecare dată când acesta din urmă efectuează o şedinţă de pregătire, numitul J.N.S. a dispus angajatului său autorizat a efectua acele menţiuni în baza de date, respectiv numitei P.M.V. ce are stabilită o parolă de acces la sistemul informatic respectiv, să introducă date nereale privind urmarea de către A.A.P. a şedinţelor suplimentare de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, deşi, în realitate, aceasta nu efectuat nicio astfel de şedinţă cu personalul SC Combi Promo SRL Sibiu”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Patronul Combi Promo este cercetat, în prezent, pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de instigare la fals informatic şi o infracţiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, şi alte trei persoane sunt cercetate în dosar, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, în cazul unuia dintre suspecţi fiind vorba de recidivă.

Pe numele patronului şcolii de şoferi, procurorii au dispus reţinerea pentru o durată de 24 ore, care expiră miercuri la ora 21.30. Până atunci, se va solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a bărbatului pentru o perioadă de 30 de zile.