Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii în mai multe bazine hidrografice din nouă judeţe ale ţării, fiind vizate scurgeri de pe versanţi, viituri rapide şi inundaţii locale. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, de la ora 04.00, până luni la prânz.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Bârlad, afluenţii mici ai Siretului şi afluenţii Prutului, fiind vizate ”scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, de la ora 04.00, până luni, la ora 12.00.

Cod galben de inundaţii va fi până duminică la ora 10.00 pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud).

”Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Vişeu şi Iza (judeţul Maramureş)”, precizează hidrologii.

De asemenea, de sâmbătă, de la ora 14.00, până luni, la ora 12.00, fenomenele periculoase vor apărea pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi), afluenţii mici ai Siretului (judeţele Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi) şi afluenţii Prutului (judeţele Vaslui şi Galaţi).

”Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Vaslui şi Galaţi”, mai spun hidrologii.

Aceştia menţionează că fenomenele anunţate pot apărea şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor menţionate.