Peste 5.300 de minori nu au putut ieşi din ţară, în cursul anului 2016, întrucât nu deţineau documente de călătorie valabile, iar în contextul începerii vacanţei de vară poliţiştii de frontieră fac precizări în privinţa condiţiilor în care pot fi scoşi din ţară minorii.

Având in vedere că se apropie vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reaminteşte condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.

”În cursul anului trecut, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 5.360 de cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale”, precizează Poliţia de Frontieră.

Astfel, din cazuistica înregistrată, s-a constatat că celor mai mulţi cetăţeni români minori nu li s-a permis ieşirea din ţară pentru că nu aveau documente de călătorie valabile, părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, ori nu au prezentat cazierul judiciar.

Conform legii, minorii pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate pentru minorii peste 14 ani - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană majoră şi cu acordul părinţilor.

În cazul în care copilul călătoreşte doar cu unul dintre părinţi, acesta trebuie să prezinte o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, dovada decesului celuilalt părinte.

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

În cazul în care minorul este însoţit de o altă persoană, inclusiv bunicii, ieşirea din ţară se poate face doar dacă există acordul ambilor părinţi sau al reprezentantului legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar.

”Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane. Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege”, mai precizează Poliţia de Frontieră.

Începând cu data de 06.10.2016, valabilitatea declaraţiei date de către părinte/părinţi/reprezentantul legal pentru ieşirea din România a unui cetăţean român minor poate fi de maximum trei ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei.