Muncitori de origine română au ocupat două macarale, timp de mai multe ore, luni, pe un şantier din Louvain-la-Neuve, la 30 de kilometri sud-est de Bruxelles, după care au coborât de pe utilaje luni seara, relatează Belga.

Ei ar fi ajuns la un aranjament în vederea recuperării unor salarii importante neplătite pe care le reclamau, scrie Belga care nu oferă detalii în acest sens.

Un reprezentant sindical, care s-a dus la faţa locului luni după-amiaza, a confirmat că a fost informat telefonic în legătură cu încheierea acestui aranjament, dar fără să cunoască conţinutul exact al acestuia.

Informaţiile culese luni urmează să fie trimise marţi la inspecţia socială.

Această echipă de aproximativ 20 de muncitori români a încetat lucrul şi a ocupat două macarale luni, reclamând salarii neplătite din februarie.

Niciunul dintre ei nu vorbeşte franceză.

Adunaţi pe treptele Bisericii Saint-François de Louvain-la-Neuve, în timp ce mai mulţi membri ai echipei îşi cereau banii de pe cele două macarale, ei au explicat în italiană că sunt subcontractori şi muncesc cu statutul de asociaţi activi şi fără contracte scrise.

Enzo Gramaglia, secretarul regional al FGTB Brabant, a încercat să deznoade de urgenţă nodul complex al problemelor de care se plângeau muncitorii.

”Am fost informat telefonic, de către şeful echipei, că s-a ajuns la un aranjament luni seara. Ceea ce s-a întâmplat arată în orice caz că există probleme grave cu aceşti muncitori detaşaţi şi voi transmite încă de marţi, inspecţiei sociale, toate informaţiile de care dispun”, a precizat el.