Peste 35.000 de familii şi zeci de instituţii publice din Galaţi au rămas fără apă caldă, iar vineri, consilierii locali au decis să revină asupra deciziei luate în urmă cu o lună, de a suspenda activitatea sistemului de termoficare. Acest lucru este, însă, imposibil.

Consilierii locali din municipiul Galaţi au dezbătut, vineri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local subiectul termoficării, după ce, de la 1 mai a fost suspendată activitatea serviciului centralizat, iar acum au vrut să revină asupra deciziei, însă societatea a transmis că reluarea alimentării nu este posibilă. Primăria va subvenţiona, într-o primă fază, achiziţionarea, de către cetăţeni, a altor sisteme de încălzire şi producere a apei calde, scrie MEDIAFAX. 

„Această iniţiativă (n.r.revocarea Hotărârii 157) are la bază faptul că în HCL 157 nu este precizată foarte clar perioada pe care se suspendă serviciul centralizat de termoficare. Pe de altă parte, până la soluţionarea în instanţă a contestaţiei făcută de Prefectura Galaţi, această hotărâre nu poate produce efecte. Astfel, societatea Calorgal ar fi trebuit să reia imediat serviciul de furnizare a apei calde către populaţie, lucru pe care nu îl poate face conform adreselor şi informărilor trimise către Primărie”
, au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Galaţi. 

Practic, deşi consilierii gălăţeni au revocat propria lor hotărâre votată în aprilie, conform căreia găleţenii nu au mai avut apă caldă, sistemul urban de termoficare nu va putea fi repornit.

Societatea subordonată municipalităţii, respectiv Calorgal SA, care este distribuitorul local de agent termic, nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere contractuală cu Electrocentrale SA (CET), compania care produce agent termic. Părţile nu se înţeleg asupra costurilor şi, în plus, Primăria a anunţat că nu mai este dispusă să plătească facturile în avans şi să acopere pierderile din reţeaua urbană cu bani de la bugetul local.

În urma deciziilor luate în şedinţa de Consiliu Local, Primăria Galaţi va putea lua, totuşi, măsuri de urgenţă pentru familiile care au fost lăsate fără apă caldă.

Într-o primă fază, municipalitatea a anunţat că va continua să subvenţioneze cu 3.000 de lei achiziţia de către cetăţeni de surse de încălzire şi de producere a apei calde. Nu este clar ce se va întâmpla cu gălăţenii care nu vor să se debranşeze sau nu au bani pentru a-şi monta centrale termice de apartamente, boilere sau alte sisteme.

Sistemul centralizat de termoficare din Galaţi a fost închis de la 1 mai, în urma unei decizii a Consiliului Local, la propunerea Primăriei. Municipalitatea şi-a justificat demersul prin pierderile enorme, de aproximativ 3 milioane de lei lunar, pe care le suporta de la bugetul local pentru funcţionarea sistemului.

Ca urmare, toţi clienţii, aproximativ 35.000 de apartamente şi zeci de instituţii publice, au rămas fără apă caldă. De atunci, cei care nu şi-au instalat centrale termice sau sisteme de încălzire a apei se spală cu apă rece sau cu apă încălzită la aragaz.