Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat, marţi, anexa I a legii salarizării, care cuprinde grilele de salarizare ale familiei ocupaţionale învăţământ, admiţând o serie de amendamente prin care se acordă sporuri de performanţă profesorilor univesitari şi prin care a fost crescut numărul de posturi subvenţionate pentru personalul cultelor.

Un prim amendament votat în unanimitate de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor vizează acordarea unui spor de performanţă academică de10% din salariul de bază personalului didactic din învăţământul universitar. Sporul se acordă pe o perioadă de un an, iar numărul beneficiarilor nu poate depăşi procentul de 15% din cei care predau la o unitate de învăţământ.

De asemenea, salariul directorului casei corpului didactic a fost asimilat inspectorilor generali adjuncţi şi a fost majorat de la 6.229 lei la 6.580 lei, valoare aplicabilă pentru anul 2022.

Deputaţii au introdus în legea salarizării, la anexa dedicată demnitarilor, şi funcţiile de conducere din Academia Română. Astfel, preşedintele Academiei va avea, din momentul intrării în vigoare a legii, un coeficient salarial de 10,5, identic cu al unui ministru. La rândul lor, vicepreşedinţii şi secretarul general al Academiei vor avea un coeficient de 8, identic cu al secretarilor de stat.

Nu în ultimul rând, la propunerea deputatului PNL Dumitru Oprea, preşedintele senatului universităţii a fost eliminat din grila de salarizare, pe motiv că funcţia este una de reprezentare, şi nu de conducere.

În ceea ce priveşte cultele, ale căror grile de salarizare sunt incluse la familia ocupaţională învăţământ, a fost crescut numărul funcţiilor care vor primi salarii de la stat.

În acelaşi timp, indemnizaţia personalului din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică a fost majorată de la 65% din valoarea funcţiei de demnitate publică, la 100% din valoarea acesteia.