Un grup de 26 de deputaţi PNL au depus un proiect de lege, pentru "susţinerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului Marii Uniri", prin care românii din ţară vor primi gratuit un bilet dus-întors pe calea ferată, iar cei din străinătate un bilet dus-întors prin compania TAROM, cu scopul de a-şi vizita rudele cu ocazia Zilei Naţionale, când se vor sărbători 100 de ani de la înfiinţarea României moderne.

Proiectul este iniţiat de către deputatul Florin Roman şi printre cei 25 de cosemnatari se află şi preşedintele PNL, Raluca Turcan.

Iniţiativa legislativă prevede că, în perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2017, "cetăţenii români aflaţi pe teritoriul României beneficiază de o călătorie gratuită, dus-întors, pe calea ferată la clasa a II-a", iar "cetăţenii români care se află în afara ţării beneficiază de o călătorie gratuită, prin compania TAROM, către România şi retur, dar şi pe calea ferată în limita a un drum dus-întors, la clasa economic".

Biletele se eliberează "în limita locurilor disponibile", iar companiile CFR şi TAROM vor putea să deconteze cheltuielile de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

"Aproximativ 4 milioane de români lucrează peste hotare. Cei mai mulţi dintre ei sunt plecaţi fără familiile lor. În cazurile fericite o parte din aceştia ajung de cel mult 2 ori pe ani să îşi revadă soţiile şi copiii sau celelalte rude şi prieteni. Prin această iniţiativă dorim să reunim familiile românilor cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Marea Unire ne trezeşte sentimentul de mândrie, bucurie, dar şi de patriotism", explică iniţiatorii.

Deşi legea este iniţiată în legătură cu Centenarul Marii Uniri, nu se pune niciun fel de restricţie cu privire la deplasările care pot fi făcute cu aceste bilete dus-întors.

Printre cosemnatari, pe lângă şeful PNL, se mai află şi Roberta Anastase, Gabriel Andronache, Mara Calista, Ioan Cupşa, Viorica Cherecheş, Mara Mareş, Eugen Nicolăescu şi Adriana Săftoiu.

Proiectul este depus în Senat, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.