Lista oraşelor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizaţi, a fost extinsă,scrie Digi24.ro

Cei care au locuit cel puţin 30 de ani în Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea vor beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără să fie afectaţi de penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent în Parlament, informează avocatnet.ro.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, respectiv Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea vor beneficia, în curând, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit Proiectului de Lege pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul a obţinut recent votul definitiv în Parlament şi urmează să meargă la promulgare, însă intrarea sa în vigoare mai depinde şi de publicarea sa în Monitorul Oficial. Practic, proiectul va aduce o completare unei prevederi care exista deja în Legea nr. 263/2010, referitoare la cei care pot beneficia de o reducere de doi ani pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, adică o categorie de persoane care au locuit o bună perioadă de timp în zone afectate de poluare remanentă.

Până acum, legea prevedea ca acestă reducere de doi ani să se acorde doar persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş şi Zlatna. La aceste patru zone prevăzute deja de lege se vor mai adăuga, aşadar, încă trei: Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea.