Primăria Sectorului 1 a eliberat, în primăvara anului trecut, certificatul de urbanism pentru moscheea care urmează să fie construită pe terenul din apropierea Bulevardului Expoziţiei din Capitală.

Terenul, acordat prin Hotărâre de Guvern de Executivul condus de Victor Ponta, în 2015, se află lângă Romexpo şi are 11.000 de metri pătraţi.

Potrivit Digi24, autoritatea religioasă din Turcia a dezvăluit proiectul Marii Moschei ce urmează să fie construită la Bucureşti. Lucrările ar urma să înceapă anul acesta.

Muftiul a spus că moscheea din Bucureşti va avea o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane şi va avea ca anexe un loc pentru spălarea rituală dinaintea slujbei, casa parohială, bibliotecă şi un centru de asistenţă socială. Ca linie arhitectonică va semănă cu moscheea din Constanţa.

Discuţiile cu Turcia despre construirea unei moschei în România au început imediat după Revoluţie. Reprezentanţii celor două ţări au solicitat un loc de rugăciune şi un cimitir. Oraşele stabilite au fost Istanbul şi Bucureşti.

Mai exact, înţelegerea prevedea ca românii din Turcia să primească un loc pentru cimitir la Istanbul şi unul pentru ridicarea unei biserici ortodoxe româneşti.

Un lăcaş de cult ortodox există la Istanbul. Este vorba despre ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu. Însă biserica „Sfânta Mucenică Parascheva” este în proprietatea comunităţii greceşti din Turcia.

Oficial, în România sunt în jur de 67.000 de credincioşi musulmani, din care 9.000 locuiesc în Capitală. Cei mai mulţi sunt în zona Dobrogei.