Un număr de 18.760 de români şi-au căutat anul trecut un loc de muncă în străinătate prin intermediul Eures, portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă.

Aproape 50% dintre românii care şi-au căutat un loc de muncă în rândul statelor din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European sunt absolvenţi ai ciclurilor de învăţământ primar, gimnazial şi profesional, în timp ce 41% sunt absolvenţi de liceu sau de postliceală. De asemenea, 9% dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă prin intermediul Eures, adică peste 1.700 de persoane, sunt absolvenţi de facultate, arată datele publicate de Ministerul Muncii.

Eures este portalul care centralizează toate ofertele de joburi de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din statele UE şi din Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Aproximativ 2,5 milioane de români au emigrat pe perioadă îndelungată din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt în alte ţări în ultimul deceniu.

Salariile de 5- 6 ori mai mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat populaţia cu vârstă de muncă să părăsească ţara, iar consecinţele au fost deopotrivă pozitive şi negative.