Peste 65 de tone de carne de la Avicola Călăraşi au fost retrase de la vânzare începând din 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse, a spus, miercuri, preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, precizând că nu există motive de îngrijorare pentru sănătatea populaţiei.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a declarat, miercuri, într-o conferinţă, că au fost verificate, din 30 octombrie, produsele Avicola Călăraşi din mai multe lanţuri de magazine.

Din lanţul de magazine "care a apărut în informarea de presă" (Selgros, n.r.), au fost retrase 55,7 tone de carne, din care 22 de tone au fost distruse "ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing", a spus Mănăstireanu.

În celelate magazine, a fost identificat un număr de 10 tone de carne de la Avicola Călăraşi, din care au fost retrase de la vânzare 5,4 tone, iar 400 de kilograme au fost distruse. Din probele prelevate, au fost finalizate 14, două fiind pozitive pentru salmonella.

"Toate datele converg spre faptul că problema este la manipulare, depozitare şi igienă personală. Omul este purtător de salmonella", a spus Mănăstireanu. Cele două loturi din care au fost prelevate probele pozitive proveneau din două depozite ale Selgros din Bucureşti.

Alte 22 de probe, prelevate de la Braşov, Cluj, Suceava şi Prahova, sunt la laborator, a mai spus Mănăstireanu.

"Carnea cu rezultate pozitive va fi dirijată spre neutralizare indiferent de tipul de salmonella tipizat", a declarat preşedintele ANSVSA.

Consiliul ştiinţific al ANSVSA, din care fac parte academicieni şi medici, convocat în 2 noiembrie, a ajuns la concluzia că nu există motive de îngrijorare faţă de siguranţa alimentară şi implicit faţă de starea de sănătate a populaţiei, a mai spus Mănăstireanu, arătând că nu se consumă în România carne de pasăre crudă, iar toate tipurile de salmonella sunt distruse la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.