Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali nu va afecta în niciun fel legea salarizării unitare, iar după ce proiectul din urmă va intra în vigoare, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor avea venituri "mult, mult mai bune”.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 212 voturi "pentru”, 33 de voturi "împotrivă” şi 8 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat luni, în cadrul şedinţei Comisiei, că indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% până când legea salarizării unitare va intra "în linie dreaptă”.

"Am dat raport Ordonanţei 9/2017. În primul rând sunt doleanţele celor din sistemul de apărare şi ordine publică, siguranţă naţională, precum şi din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiţiei. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o începând cu luna aprilie la nivelul salariului minim, astfel încât şi poliţiştii, şi cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise. De asemenea, în urma unui amendament şi cu sprijinul doamnei ministru al Muncii am adoptat şi mărirea salariilor primarilor şi viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene cu 30%, începând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a declarat preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon.

Deputatul PNL Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate, a propus amendamentul cu privire la majorarea aleşilor locali.

"Deşi în comisie se discutase că o să pice amendamentul nostru, PSD nu voia să ne susţină, doamna ministru a spus că susţine amendamentul. Atunci s-a votat în unanimitate. Primarii erau oarecum frustraţi, aveau salarii foarte mici şi aşteptăm de la ei performanţe. Nu era nici constituţional, nici moral să ţii un primar cu un salariu mic, el nu are niciun spor iar salariul primarilor era depăşit de mulţi profesori, de poliţistul din comună, ceea ce nu este normal", a afirmat Corneliu Olar.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali nu va afecta în niciun fel legea salarizării unitare, iar după ce proiectul din urmă va intra în vigoare, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor avea venituri "mult, mult mai bune”.

Întrebată dacă majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali va afecta legea salarizării unitare, ministrul a răspuns negativ.

"Nu va afecta, pentru că în legea salarizării, oricum, primarii, preşedinţii de CJ şi vicepreşedinţii de CJ vor avea salarii peste ceea ce s-a votat azi. A fost un amendamnet al unui coleg deputat de la PNL pe care l-am susţinut în comisie, pe de-o parte pentru că nu are implicaţie asupra bugetului de stat (...) şi, în al doilea rând, este o reparaţie pentru că au crescut salariile în administraţia publică locală cu 20%, dar nu şi indemnizaţiile celor mai importanţi oameni din administraţie, primarii şi preşedinţii de CJ”, a răspuns Olguţa Vasilescu.