Doi copii, în vârstă de 13, respectiv 14 ani, au murit astăzi, în urma unei avalanşe care a surprins grupul de alpinişti din care făceau parte. Cele 7 persoane luau parte la o ascensiune din circuitul 7 Munţi, din Grădina Carpaţilor, conform Observator.tv.

Jandarmii din Hunedoara au confirmat că una dintre victimele avalanşei de astăzi din Retezat este copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu. Ea participa, alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, un traseu înfiinţat chiar de sora ei mai mare, Coco.

Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania. Pentru ea  era al şaselea din cei şapte vulcani cei mai înalţi de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.

La vârsta la care fetiţele se mai joacă cu păpuşile, Dor Geta Popescu a bifat un record ce păstrează România în topurile cu performanţe ale alpiniştilor din întreaga lume. Are doar 10 ani şi a atins în urmă cu trei ani vârful Ararat (5.137 de metri / Turcia), al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, după Damavand (5.610 metri / Iran).

“Cu Geta am urcat pe munte de când avea vreo şase ani. Face patru antrenamente la panoul de escaladă pe săptămână, iar când i-am propus să mergem pe munţi înalţi a fost extrem de încântată”, povestea atunci, pentru Libertatea, Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei.

Anul trecut, Dor a fost desemnată alpinista anului 2016 – categoria juniori, feminin, pentru recordurile mondiale de vârstă din Aconcagua 6962 m şi Denali/McKimley 6190 m.

Celălalt copil care şi-a pierdut viaţa în avalanşă este Erik Gulacsi, un alt copil minune al acestui sport. În urmă cu câteva luni reuşise să bată recordul de vârstă al vârfului Elbrus, 5642 de metri.

Aceştia se antrenau pentru noile provocări din 2017, iar Dor plănuia ca de anul acesta să escaladeze munţi de peste 7.000 de metri, prima expediţie fiind plănuită în iunie, cu Lenin (7.134 m).

Cei doi copii au murit fiind proiectaţi de avalanşă în stânci. Trei dintre ei sunt răniţi, inclusiv Ovidiu Popescu, tatăl Getei. Se pare că membrii grupului au comis o greşeală imensă în momentul în care au decis să urce, pe un traseu practicabil doar vara, spre Peleaga. În ultimele zile, în Retezat au avut loc ninsor masive, iar stratul nou de zăpadă nu are stabilitate pe stratul vechi, îngheţat, motiv pentru care, în asemenea condiţii, au loc avalanşe.
 

PALMARES DOR GETA POPESCU

“Alpinismul de altitudine si escalada ma definesc si ma fac sa ma simt fericita si speciala. Performanta si recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivatia antrenamentelor si pregatirii mele generale.”
 

Titlul “Alpinistul anului in Romania”

2016 - Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Denali, cel mai inalt varf din America de Nord, 6190 m - cea mai tanara alpinista din lume pe acest varf, si Aconcagua, 6960 m - cea mai tanara alpinista din lume pe cel mai inalt varf din afara Asiei

2015 - Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Ojos del Salado, cel mai inalt vulcan din lume, 6893 m - cea mai tanara alpinista din lume pe acest varf

2013 si 2012 - Escalada sportiva, ca membra a Lotului National de Escalada copii

ALPINISM DE ALTITUDINE - 8 RECORDURI MONDIALE DE VARSTA

Record Mondial - 05 decembrie 2016 Giluwe - Papua Noua Guinee, cel mai inalt vulcan din Australia si Oceania
Record Mondial egalat - 18 mai 2016 Denali/McKinley - Alaska, USA, cel mai inalt varf din America de Nord
Record Mondial - 05 mai 2016 Pico de Orizaba - Mexic, cel mai inalt vulcan din America de Nord
Record Mondial - 07 februarie 2016 Aconcagua - Argentina, cel mai inalt varf din afara Asiei, cel mai inalt din emisfera sudica si cel mai inalt din America de Sud
Record Mondial - 08 decembrie 2015 Ojos del Salado - Chile, cel mai inalt vulcan din lume, cel mai inalt vulcan din America de Sud
Record European - 5 august 2015 Elbrus - Rusia, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Europa
Record in Romania - 16 iulie 2015 Kilimanjaro - Tanzania, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Africa
Record Mondial - 02 septembrie 2014: Sabalan - Iran, al treilea varf ca inaltime din Iran
Record Mondial - 29 august 2014 Damavand - Iran, cel mai inalt vulcan din Asia
Record Mondial - 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai inalt varf din Turcia, al doilea vulcan ca inaltime din Asia

ESCALADA COMPETITIONALA

2014:  Campioana Nationala escalada dificultate si viteza

2013: 

Vicecampioana Nationala escalada, Vicecampioana Nationala boulder
Rasnov Climbing Trophy  - Locul I
Trofeul 2013, 10 - 11 ani, fete

2012:

Vicecampioana Nationala Bouldering-U 10f
Rasnov Climbing Trophy  -  locul I - U 10f
International Clibing Trophy Petzen – Austria: locul III bouldering U10f, locul 6 general

2011:

Campioana Nationala,  escalada U 10f 
Concursul International Skopje, Macedonia - locul II boulder si III general
Campionatul Balcanic Belgrad, Serbia - locul II boulder, locul III dificultate, locul III viteza