O familie de castori din zona localităţii Bejan cauzează probleme constructorilor care lucrează la lotul patru al Autostrăzii Lugoj-Deva, informează Glasul Hunedoarei.

Castorii care locuiau într-un canal de scurgere amenajat acum 40 de, între Mintia şi Bejan au ridicat baraje, pe malul nordic al râului.

În perioada ploioasă de la finalul lunii februarie – începutul lunii martie, apele din canalul de scurgere amintit s-au revărsat şi au ajuns în zona în care constructorii lucrează la autostradă. După retragerea apelor, constructorii au curăţat canalul respectiv, distrugând barajele familiei de castori. Cu toate acestea, noaptea, castorii s-au apucat de lucru în aceleaşi zone, situaţie care s-a repetat timp de două săptămâni, notează susa citată.

„Nu au fost omorâţi, nu li s-a întâmplat nimic. Sunt cinci: un mascul, o femelă şi trei pui. Monitorizăm permanent zona, inclusiv cu camere video, 24 de ore din 24. Sunt retraşi undeva pe malul Mureşului, dar, noaptea se mai întorc şi rod la o salcie de pe malul canalului pe care au de gând să o doboare. Canalul acela va trebui curăţat şi menţinut aşa cel puţin în timpul construcţiei. E un canal de echilibrare făcut cu decenii în urmă, care preia şi apele de pe halda Termocentralei Mintia”, a spus biologul Cătălin Hodor, care coordonează o echipă care se ocupă de consultanţa de specialitate pentru lotul patru al autostrăzii Lugoj-Deva.

Potrivit acestuia, pericolul şi mai mare ar putea să apară pe întreaga lungime a lotului patru al autostrăzii.

„După ce nu vor mai fi speriaţi de prezenţa utilajelor pe şantier şi după ce se va termina autostrada, mă tem că acei castori, e vorba de aproape 20 de exemplare  în zona Bejan – Ilia, care populează pâraiele ce coboară spre Mureş, vor construi, din nou, baraje şi vor înfunda acele scurgeri pentru pâraie şi pentru apa pluvială care se vor face pe sub autostradă. Cred că aici se va impune amenajarea unor guri de supra-plin, astfel încât apa să nu se infiltreze în terasament iar după o vreme să apară probleme. Dacă apa va bălti lângă terasament există pericolul infiltraţiilor şi a afectării grave a autostrăzii punând probleme serioase de siguranţă a traficului atunci când aceasta va fi în exploatare”, a spus el.

Biologul Călin Hodor spune că rozătoarele nu pot fi mutate din zonă, pentru că este necesar un ordin al ministrului Mediului, iar operaţiunea în sine ar putea fi periculoasă pentru castori.