În februarie au rămas definitive 35 de hotărâri judecătoreşti, în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), 61 de inculpaţi fiind condamnaţi la pedepse care variază între nouă ani de închisoare şi un an cu amânarea aplicării pedepsei. Printre condamnaţi se numără un vicepreşedinte de consiliu judeţean, un manager de spital municipal, un director ANAF, nouă primari de comună, o grefieră.

"În cursul lunii februarie 2017, în dosare de corupţie instrumentate de DNA, au rămas definitive 35 de hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 61 inculpaţi între care: un vicepreşedinte consiliu judeţean, un manager spital municipal, un director direcţie Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, un director general companie de stat, un director executiv Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, un director executiv agenţie judeţeană de mediu, un şef serviciu poliţie locală, 9 primari comună, un viceprimar comună, o grefieră parchet judecătorie", anunţă reprezentanţii DNA.

Ei precizează că pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 61 de inculpaţi variază între nouă ani de închisoare şi un an cu amânarea aplicării pedepsei.

Astfel, la 21 februarie, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Dumitru Voloşeniuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani, pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii.

Instanţa a dispus şi confiscarea, de la Dumitru Voloşeniuc a 238.650 de lei reprezentând folosul necuvenit dobândit pentru altul şi a 33.600 lei reprezentând folos necuvenit pentru sine.

Inculpatul a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea la data de 9 iulie 2015.

Tot în februarie a fost condamnat definitiv şi managerul Spitalului municipal Motru, pentru luare de mită.

"Prin decizia penală nr. 349 din 24.02.2017, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea inculpatului Zavate Teodor Codrin, manager al Spitalului municipal Motru, judeţul Gorj, la data faptei, la o pedeapsă de doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita funcţia de manager al unei unităţi sanitare publice, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", precizează procurorii.

În cazul managerului Spitalului municipal Motru, instanţa a ţinut cont, la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Inculpatul a fost trimis în judecată de către DNA - Serviciul Teritorial Craiova la 7 septembrie 2016.

Un alt caz de condamnare definitivă într-un dosar instrumentat de DNA este cel al primarului comunei băcăuane Prăjeşti.

"Prin decizia penală nr. 118 din 01.02.2017, Curtea de Apel Bacău a hotărât condamnarea inculpatului Antica Eugen, primar al comunei Prăjeşti, judeţul Bacău, la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani închisoare şi interzicerea, atât în timpul cât şi pe o perioadă de trei ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", arată procurorii.

Instanţa a dispus şi confiscarea de la inculpat a sumei de 43.747 lei. Primarul comunei Prăjeşti Eugen Antica a fost trimis în judecată de DNA - Serviciul Teritorial Bacău la 17 iulie 2015.