O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă, începând cu ora 7.00, ei cerând o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar reprezentanţii CFR anunţau că sunt afectate 145 de trenuri, care au fost oprite pe traseu, în diferite staţii. După ora 10.00, angajaţii CFR din mai multe regionale au început să renunţe la proteste, reluând lucrul, iar la această oră mai sunt afectate 113 trenuri, potrivit oficialilor din CFR. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că la ora 15.00 va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii angajaţilor CFR Infrastructură şi CFR Călători.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că la ora 15.00 va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii angajaţilor CFR Infrastructură şi CFR Călători care au declanşat un protest spontan în această dimineaţă, precizând că în cursul serii de marţi a avut discuţii cu reprezentanţii sindicatelor din transportul feroviar, cu care a discutat toate măsurile care au fost aplicate şi în bugetul companiei CFR Infrastructură, inclusiv creşterea anvelopei salariale cu 22,5%.


”O parte din angajaţii CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat un protest spontan, acest lucru s-a petrecut în condiţiile în care, inclusiv în cursul serii de ieri, am avut discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale de Mişcare Comercială, federaţia reprezentativă pentru acest sector, am discutat toate măsurile care au fost aplicate şi în bugetul companiei CFR Infrastructură şi aici mă refer la creşterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5 procente. Contractul colectiv de muncă a expirat pe 21 martie, reprezentanţii CFR Infrastructură au propus încheierea unui acord până la încheierea noului contract colectiv de muncă, însă reprezentanţii sindicali au refuzat să facă acest demers”, a declarat ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc a precizat că în cursul serii de ieri, după discuţii cu sindicaliştii din transportul feroviar, a primit asigurări că nu va fi nicio grevă şi a anunţat că la ora 15.00 se întâlneşte din nou cu aceştia pentru o nouă rundă de discuţii.

”Spuneam că am avut întâlnire aseară şi azi dimineaţă cu reprezentanţii, am primit în cursul serii de ieri că nu va fi nicio grevă pentru că au fost respectate toate promisiunile care s-au făcut către companie. În acest moment urmează o nouă rundă de discuţii, în cursul zilei de azi la ora 15.00”, a spus Cuc.

El a subliniat că bugetul CFR Infrastructură a fost avizat de către Consiliul de Administraţie şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi acum este în curs de avizare internă în cadrul Ministerului, urmând să fie transmis către Ministerul Finanţelor şi al Ministerului Muncii pentru avizare.

”Toate măsurile au fost discutate şi prinse în buget în directă concordanţă cu federaţile reprezentative sindicale din domeniu”, a arătat Cuc.

Unii dintre angajaţii CFR care au intrat în grevă, miercuri dimineaţă, la ora 7.00, au încetat protestul, anunţă reprezentanţii CFR, care menţionează că la această oră mai sunt afectate 113 trenuri.

Potrivit reprezentanţilor CFR, până la această oră au renunţat la proteste, reluându-şi activitatea, angajaţii CFR din regionalele Craiova, Cluj şi Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a precizat că la acestă oră mai sunt afectate 113 trenuri. Astfel, pe raza regionalei Bucureşti mai sunt afectate 13 trenuri, la Braşov - 39, la Timişoara - 23, iar la Galaţi 38.