Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Duminică - 30 aprilie 2017 12:23:46

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


CEDO sancţionează România pentru abuzuri asupra romilor


15 martie 2017

citeşte totul despre:
cedo,
sanctiuni,
romania,
romi,
satu mare,
abuz,
politistirating  rating  rating  rating     (364 vizualizări)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca membrii unei familii de romi din Satu Mare să primească suma de 36.000 de euro de la poliţişti care, în iulie 2008, au exercitat acte de violenţe asupra soţilor Fogaraşi, fiicei acestora de 13 ani şi bunicului matern al copilei, agresiunile având loc în faţa dispensarului din localitatea Acîş, dar şi la postul de poliţie. CEDO a recunoscut astfel tratamentul abuziv al poliţiştilor asupra romilor şi muşamalizarea sistematică de către autorităţile judiciare naţionale.  

Romani Criss arată, într-un comunicat de presă, că, marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în cazul Fogaraşi şi alţii contra României, ”recunoscând tratamentul abuziv al lucrătorilor de poliţie aplicat romilor, care, aşa cum reiese din hotărârile anterioare, este muşamalizat în mod sistematic de către autorităţile judiciare naţionale”, potrivit News.ro.

”În rezoluţia sa, Curtea reiterează că cetăţenii se află într-o situaţie vulnerabilă atunci când sunt plasaţi sub controlul agenţilor de stat, ca atare aceştia din urmă trebuie să dovedească faptul că actele lor nu au fost arbitrare. În fundamentarea Curţii se arată că instanţele naţionale cărora Fogaraşi şi alţii li s-au adresat nu au realizat o anchetă efectivă şi promptă pentru a stabili modul în care s-au desfăşurat evenimentele descrise în plângere, respingând astfel acuzaţiile petenţilor drept neîntemeiate”, se precizează în documentul citat.

În plângerea soţilor Fogaraşi, reprezentaţi la CEDO de către asociaţia Romani Criss, se arată că, în 4 iulie 2008, membri ai acestei familii - şot, soţie, fiica de 13 ani şi bunicul matern - au fost supuşi unei serii de acte de violenţă exercitate de către poliţişti în faţa dispensarului din localitatea Acîş, judeţul Satu Mare, dar şi la postul de poliţie.

CEDO arată, între altele, că poliţiştii nu au întocmit un proces verbal din care să reiasă motivele pentru care membrii familiei Fogoraşi au fost duşi la secţia de poliţie şi pentru care ulterior cei doi soţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţia de ultraj contra bunelor moravuri. De asemenea, Curtea notează că nu a fost justificată interogarea fetei de 13 ani, dar şi că în documentele întocmite de Poliţie nu sunt consemnate rănile  - şi nici explicată sursa lor - pentru care Z. Fogaraşi a necesitat aproximativ trei luni de îngrijiri medicale după ce a ieşit din arest.

Conform sursei citate, CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Pentru repararea prejudiciului moral, Curtea a dispus acordarea sumei de 12.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei reclamanţi, al patrulea nefiind eligibil.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

– Ia zi fato, am auzit că ai fost la teatru cu amantul, ce a fost acolo?
– A fost tragicomedie!
– Cum adică?
– Ne-am întâlnit cu soţul meu acolo şi el… tot cu amanta!
„Numai cei care nu pot să iubească îmbătrânesc şi mor.” — George Călinescu

Curs valutar
28 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5333 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.1453 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3604 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online