A venit primăvara, deşi vremea de afară încă ne duce cu gândul la primăvară. Însă în curând România va trece la ora de vară, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm ceasul cu o oră înainte. Anul acesta, românii vor trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte ţări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil şi în prezent.

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuţie în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson.  Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activităţile se desfăşoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puţin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic şi psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economiseşte şi energia electrică necesară iluminatului artificial, potrivit stiripesurse.ro.