Aproximativ o sută de poliţişti fac, joi dimineaţă, 38 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa şi Călăraşi, la sediile unor firme din domeniul agricol, al construcţiilor şi al comerţului, ai căror reprezentanţi sunt bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare a banilor, după ce ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de ”societăţi fantomă”, prejudiciul în acest caz depăşind 5 milioane de euro.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fac 38 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa şi Călăraşi, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la locuinţele persoanelor ce coordonează activitatea acestora.

La descinderi participă aproximativ o sută de poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de la investigaţii criminale şi de la transporturi din IGPR, de la Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti şi de la inspectoratele de poliţie judeţene Ilfov, Constanţa şi Călaraşi.

În acest caz se fac cercetări cu privire la săvârşirea de către reprezentanţii unor societăţi comerciale, ce şi-au desfăşurat activitatea în domeniul agricol, al construcţiilor şi comerţului, a unor posibile infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor, anunţă Poliţia Română.

Cei în cauză ar fi evidenţiat cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori alte operaţiuni fictive.

”În fapt, în contabilitatea acestor societăţi ar fi fost înregistrate facturi emise de societăţi fantomă (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), precum şi documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale firmelor fantomă”, recizează Poliţia Română.

Un număr de 47 de persoane urmează să fie aduse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

Prejudiciul adus bugetului de stat prin eludarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate a fost estimat la 25 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro).