Agenţia Naţională Antidrog (ANA) dezvoltă, începând cu luna martie 2017, Programul de intervenţie rapidă şi în rândul femeilor consumatoare de droguri, care se află în maternităţi, pentru care va fi asigurată inducţia cu metadonă, după evaluarea medicală, psihologică şi socială a acestora.

Programul este realizat  în acord cu recomandările Consiliului Internaţional pentru Controlul Drogurilor (International Narcotics Control Board, INCB), precizează ANA.

Din luna aprilie 2016, Programul de intervenţie rapidă include şi asistenţa persoanelor consumatoare de droguri care nu pot accesa direct serviciile de asistenţă din comunitate - persoane consumatoare de droguri care se află în stare privativă de libertate, la nivelul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 Bucureşti, mai arată repezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog.

ANA a implementat din 2014 o serie de proiecte şi programe de asistenţă integrată medicală, psihologică şi socială destinate consumatorilor de droguri şi consumatorilor dependenţi, inclusiv a celor de sex feminin, unul dintre ele fiind Proiectul “Egalitate de şanse pe piaţa muncii - Şansa ta la un viitor mai bun!” care şi-a propus implementarea unui set de acţiuni integrate pentru sprijinirea accesului pe piaţa muncii a 540 persoane, dintre care 465 femei (femei consumatoare de droguri şi femei la risc de consum prin vulnerabilitatea psihosocială) şi 75 persoane aparţinând altor grupuri vulnerabile.

Din totalul celor 699 de femei care au fost recrutate pe parcursul implementării proiectului în scopul includerii în programul de instruire pentru acces pe piaţa muncii, 102 femei au vârsta peste 45 ani, ceea ce reprezintă 14,59 la sută, mai precizează ANA.