Trei noi cazuri de gripă aviară la păsări domestice au fost confirmate în judeţele Constanţa şi Argeş, de la ultima raportare, din 21 februarie, numărul lor ajungând la 16, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din totalul de 16 cazuri de gripă aviară la păsări domestice, cinci au fost confirmate în judeţul Tulcea, trei în judeţul Constanţa, două în Argeş şi Prahova şi câte un focar în Bacău, Braşov, Mureş şi Giurgiu.

Din cele 16 focare, trei au fost deja stinse, în Tulcea, Prahova şi Braşov, mai arată reprezentanţii ANSVSA.

Autoritatea menţionează că numărul păsărilor domestice afectate ajunge la 1.287.

În ceea ce priveşte cazurile de gripă aviară la păsările sălbatice, acestea au fost înregistrate în Constanţa - 47, Ialomiţa - două, Galaţi - 17, Tulcea - 1, Neamţ - 26, Giurgiu - trei, Iaşi - 1, Bacău - 9, Teleorman - 2, Bucureşti - 6 şi Ilfov - 1.

Numărul păsărilor sălbatice afectate de gripa aviară a ajuns la 115, potrivit ANSVSA.

De asemenea, sunt 27 suspiciuni de gripă aviară la păsări sălbatice şi domestice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară - Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

ANSVSA precizează că, până în prezent, virusul nu a fost depistat în exploataţii comerciale de păsări, iar carnea de păsăre şi ouăle achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt sigure pentru consum.

Autoritatea aminteşte că proprietarii de păsări la care a fost depistată gripa aviară primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să ţină închise păsările din gospodărie şi să nu le permită accesul la lacuri şi bălţi, să le hrănească în zone special amenajate pentru a nu intra în contact cu păsările sălbatice, să separe raţele şi gâştele de alte păsări de curte, să limiteze accesul în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană, să anunţe imediat medicul veterinar despre cazurile de păsări sau mamifere bolnave sau moarte în curtea proprie sau în locuri publice, să nu îi lase pe copii să se joace cu păsările domestice sau sălbatice şi să nu pună mâna neprotejată cu mănuşă pe cadavrele de păsări sau pe păsările bolnave.

ANSVSA interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecţie, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate.