Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a discutat  legea prin care se instituie un examen mai dur pentru obţinerea permisului de conducere.  Membrii comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor au dat aviz negativ introducerii examenelor suplimentare pentru permisul auto.

Deputatul PSD Florin Gheorghe cere, prin proiect de lege, să se introducă încă două probe suplimentare. Este vorba despre condusul în poligon şi traseu pe timp de noapte. De asemenea, examenul ar urma să fie şi filmat.

În proiectul de lege se arată că examenul pentru obţinerea permisului de conducere „constă în susţinerea a unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a trei probe practice pentru verificarea aptitudinilor şi a comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat”.

Deputatul PSD e de părere că modalitatea de instruire şi de examinare a noilor şoferi s-au relaxat atât de mult încât nu l-ar mira ca, „din populism, să auzim că s-a renunţat definitiv la examinare, iar permisul se poate obţine mai uşor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS”.

„Am propus ca probele de examinare pentru obţinerea permisului să fie 4 şi nu 2 cum sunt în prezent. Astfel, pentru a obţine permisul de conducere, vor fi obligatorii ataât proba teoretică, cât şi trei probe practice: proba de condus în poligon, proba practică de traseu în localitate şi proba practică pe timp de noapte.

Am toată încrederea că şi colegii parlamentari vor conştientiza faptul că o asemenea modificare legislativă este un imperativ şi că trebuie să o adoptăm cât mai curând”, transmite deputatul PSD, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, potrivit Strategiei de Siguranţă Rutieră, românii care nu au terminat zece clase nu vor putea avea permis de conducere.

Mai mult, peste câţiva ani, autoturismele ar putea fi dotate şi cu sisteme inteligente care vor opri motorul dacă şoferul a băut şi se urcă la volan. Potrivit autorităţilor, cinci oameni mor în fiecare zi în accidente rutiere.