Primăria Capitalei vrea să înfiinţeze o societate comercială pe acţiuni care să se ocupe de dispecerizarea activităţii de transport de persoane în regim de taxi, proiectul de hotărâre urmând să fie supus aprobării în şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Municipalitatea motivează înfiinţarea acestei societăţi comerciale prin faptul că dispecerizarea activităţii de transport de persoane în regim de taxi se desfăşoară, în prezent, în 37 de dispecerate cu tarife unice stabilite la nivelul acestora, tarife cuprinsa între 1,39 şi 3,5 lei pe kilometru.

În expunerea de motive se mai arată că, în urma unui raport al Consiliului Concurenţei s-a constatat că ar putea exista o înţelegere de împărţire a pieţei în ceea ce priveşte rutele de la sau către Aeroportul "Henri Coandă”. De asemenea, inspectorii au mai constatat că tariful de transport a fost acelaşi pentru cea mai mare parte a firmelor de taxi, dar acesta s-a schimbat în ultimii ani, într-un interval scurt sau simultan.

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, primarul Capitalei, Gabriela Firea, va fi mandatată să înfiinţeze această societate comercială pe acţiuni, care ar urma să "promoveze concurenţa” între operatorii de transport.

Primăria Capitalei vrea să înfiinţeze şi alte 18 societăţi comerciale proprii care să se ocupe, printre altele, de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, administrarea spaţiilor publicitare, de pază şi de consolidarea clădirilor cu risc seismic.