Peste 700.000 de români au restanţe la bănci mai mari de 30 de zile, iar 4,5 milioane de persoane fizice însumează 7,5 milioane de credite. Afirmaţia aparţine preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu şi a fost făcută în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, unde s-a discutat şi despre legea falimentului persoanelor fizice, arată Mediafax.

„Din datele oficiale ale BNR, în prezent, 715.705 clienţi persoane fizice ai băncilor deţin restanţe mai mari de 30 de zile, implicit cu o sumă mult mai mică se află în curs de executare“, a afirmat Dănescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.
El a arătat că ARB are câteva temeri faţă de o iniţiativă privind insolvenţa persoanelor fizice, arătând că o astfel de iniţiativă ar putea fi preluată, aplicată şi folosită prin lege împotriva legii.
Potrivit acestuia, o lege privind insolvenţa persoanelor fizice ar trebui să aibă la bază o cercetare şi acordul tuturor părţilor implicate - BNR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi ARB -, fără să fie influenţată de „presiuni de natură politică“ şi să nu fie afectată disciplina financiară.

Dănescu este de părere că băncile au asigurat soluţii de restructurare a creditelor, prin norme şi reglementări, pentru a evita intrarea debitorilor în incapacitatea de plată şi începerea recuperării creanţelor prin proceduri judiciare.

Potrivit datelor, 10% din totalul creditelor sunt credite acordate companiilor aflate în insolvenţă, iar, în perioada ianuarie 2009 - august 2013, din totalul companiilor intrate în insolvenţă, 86% au ajuns în faliment, în timp ce în stadiul de reorganizare au ajuns doar 1,2%.

Vicepreşedintele CSM Adrian Bordea a precizat, la rândul său, că Tribunalul Municipiului Bucureşti are 35.000 de dosare nou intrate privind falimente, în timp ce pe rol sunt 68.000 dosare de faliment, procedurile fiind greoaie şi existând problema resurselor umane pentru rezolvarea unor astfel de litigii.

Proiectul falimentului persoanelor fizice propune ca, atunci când o persoană fizică acumulează datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita către bănci sau către diverse persoane fizice sau juridice să se declare în insolvenţă, iar acest lucru să se facă printr-o declaraţie pe propria răspundere, a precizat deputatul Mircea Grosaru.