Registrul Auto Român (RAR) a înregistrat la începutul acestui an un avans de 44,6% al cărţilor de identitate (CIV) emise pentru automobile şi de circa 60% al solicitărilor din partea proprietarilor de maşini second hand privind inspecţia tehnică pentru eliberarea CIV, în contextul eliminării taxei de timbru de la 1 februarie, cel mai mare timp de aşteptare fiind înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud, de 43 de zile, a declarat luni, pentru News.ro, directorul departamentului de comunicare al RAR, Roxana Nica.

Până în prezent, numărul de cărţi de identitate (CIV) emise la începutul acestui an a crescut cu 44,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 49.957 la 72.235.

Acest avans vine în contextul eliminării timbrului de mediu de la 1 februarie, care a impulsionat comerţul cu vehicule rutiere, potrivit reprezentanţilor RAR.

”Din punct de vedere tehnic, a deblocat comerţul licit cu vehicule rutiere. Acestea se vindeau şi înainte, dar nu se oficializau documentele din cauza timbrului de mediu”, a spus Nica, pentru News.ro.

Timpii de aşteptare au crescut inegal la nivel naţional. Atfel, dacă în Bucureşti-Ilfov există un timp mediu de aşteptare de cinci zile, în Bistriţa-Năsăud este de 43 de zile.

Principala cauză o reprezintă afluxul foarte mare de solicitări, fiind înregistrată o creştere cu 60% faţă de media lunară a anului 2016.