Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, spune că statul român a fost obligat să plătească despăgubiri de 1,6 milioane de euro, în 2016, în urma pierderii la CEDO a proceselor intentate de deţinuţi. Suma totală, din 1990 şi până în prezent, depaseste 3,1 milioane de euro.

"Suma totală din anul 1990 şi până astăzi este de 3.132.000 de euro şi 10.000 de franci. (...) Ca sumă nu este mare comparativ cu cea alocată construirii unui penitenciar, însă este îngrijorător faptul că, din suma aceasta totală, în cei 26 — 27 de ani, doar 1.600.000 sunt amenzi în ultimul an. Deci, este crescător de la an la an, îngrijorător şi ca sumă şi ca număr de dosare", a spus Vulpe, într-un interviu acordat AGERPRES.

El a explicat că doar anul trecut România a suferit 313 condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie, adăugând că nu există penitenciar care să nu aibă măcar o cauză pierdută.

"În 2015 au fost 75 de astfel de condamnări, în 2014 — 29, în 2013 — 32 şi în 2012 — 10. (...) Nu există penitenciar din România care să nu aibă măcar o cauză pierdută la CEDO. Din ce ştiu eu, Penitenciarul Galaţi şi Penitenciarul Jilava au cele mai multe procese pierdute", a precizat Vulpe.

Şeful ANP a mai spus că amenzile se explică prin supraaglomerarea din penitenciare, dar şi prin faptul că a crescut coeficientul de inteligenţă al deţinuţilor.

"A crescut coeficientul de inteligenţă al deţinuţilor aflaţi în custodia penitenciarelor, oameni care ştiu să îşi citească drepturile (...) Oamenii ştiu să îşi ceară drepturile, pe de o parte, şi pe de altă parte statul român încalcă legislaţia în domeniu execuţional penal", a arătat el, adăugând că deficitul în penitenciare este de circa 8.500 de locuri, iar potrivit normelor unui deţinut îi sunt alocaţi 4 metri pătraţi.