Pe hârtie, guvernul cheltuieşte pentru fiecare elev 3.700 de lei pentru un an şcolar. Suma tocmai a fost crescută cu 700 de lei, dar tot rămâne cea mai mică din Europa. Norvegia, de exemplu, alocă 4.000 de euro pentru un elev. La noi, grosul sumei alocate, aproape 90%, este pentru plata salariilor.

Un elev din România are rezervată din buget suma de 3.700 de lei pentru un an şcolar. Banii ajung la şcoli care devin mai bogate sau mai sărace în funcţie de numărul de copii înscrişi. Din acest buget ar trebui acoperite cheltuielile de bază ale şcolarizării.

Cea mai mare sumă este folosită pentru plata salariilor profesorilor. Din ce rămâne, fiecare şcoală cumpără bunuri şi întreg necesarul pentru evaluările naţionale.

Costul standard per elev a fost introdus acum 6 ani pentru o evidenţă mai bună a resurselor din educaţie. Tot de atunci, experţii din sistem spun că nu este bine pus la punct.

Oficialii din Ministerul Educaţiei recunosc că România mai are de investit în educaţie.

Asociaţiile de părinţi arată că, în medie, fiecare familie mai plăteşte între 1.000 şi 3.000 de lei pe durata unui an şcolar - costuri pentru haine, auxiliare, hrană, rechizite, alte activităţi.

Chiar dacă sumele au fost majorate, România oferă tot cele mai mici sume pentru elevi.

În Europa, Norvegia este fruntaşă la acest capitol. Alocă anual aproximativ 4.000 de euro pentru fiecare elev. Este urmată de Belgia şi de Marea Britanie, cu puţin peste 3.300 de euro.

Franţa şi Germania au un cost standard de 2.870 de euro.