Oferta unor universităţi din Marea Britanie va fi prezentată la Bucureşti, la World Education Fair, pe 18 şi 19 februarie, organizatorii anunţând studenţii interesaţi că, din acest an, împrumuturile pentru studiile postuniversitare în această ţară pot fi luate concomitent cu cele Erasmus.

Cei care doresc să studieze programe postuniversitare în Marea Britanie pot opta pentru un împrumut în valoare de 10.000 lire, pentru doi ani, la care se poate adăuga un împrumut Erasmus de 9.300 lire, pentru un program de un an, sau 13.900 lire, pentru doi ani. Rambursarea pentru împrumutul Erasmus are loc într-o perioadă de 6 — 10 ani, în timp ce împrumutul către statul britanic poate fi returnat doar în momentul în care se atinge un venit anual mai mare de 21.000 de lire, rata nedepăşind 6% din venit, informează un comunicat

"Programele de împrumuturi sunt active pentru majoritatea universităţilor din Marea Britanie, studenţii putându-şi finanţa în sistem combinat studii postuniversitare în valoare de până la 23.900 lire", declară Ana Maria Papp, manager al Departamentului de Universităţi în Străinătate, IntegralEdu.

Potrivit acesteia, universităţi din Marea Britanie vor fi prezente în România, la cel mai important târg educaţional al anului — World Education Fair, pe 18 şi 19 februarie, în Bucureşti, în Craiova — pe 21 februarie şi Constanţa — 23 februarie. Aici, cei interesaţi vor putea discuta direct cu reprezentanţii universităţilor despre opţiunile de studiu şi sistemele de finanţare.

Până în prezent, împrumuturile de la Guvernul britanic pentru studii postuniversitare se făceau în limita a 10.000 de lire, maxim 5.000 de lire în primul an, dacă studiile durează doi sau mai mulţi ani. Persoanele eligibile pentru împrumuturile Erasmus trebuie să fie cetăţeni europeni care doresc să îşi continue studiile postuniversitare în Marea Britanie. Aceştia nu trebuie să fi studiat mai mult de un semestru la o universitate din Marea Britanie, pentru a putea accesa acest împrumut. În ceea ce priveşte rambursarea, aceasta începe la un an după absolvirea programului de studiu, absolvenţii având posibilitatea să ia şi o pauză de un an, de amânare a plăţii împrumutului, fără penalizări.

Printre universităţile care sunt în lista Erasmus Plus şi care vor fi prezente la World Education Fair se numără: Lancaster University, Coventry University, London South Bank University, Birmingham City University, Falmouth University, University of Leicester, Canterbury Christ Church University, University of Bradford. În cadrul evenimentului vor avea loc şi prezentări dedicate finanţării studiilor de master.