Institutul de de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului Newcastle în curtea unei gospodării din localitatea Gagu, judeţul Ilfov.

Pe lângă gripa aviară, România se confruntă din nou cu un focar de  Newcastle, o boală virală contagioasă care afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări, dar şi omul. Institutul de de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, în data de 1 februarie, prezenţa virusului Newcastle în curtea unei gospodării din localitatea Gagu, judeţul Ilfov, potrivit informaţiilor Organizaţiei mondială pentru sănătate animală  (OIE).  Focarul a fost descoperit în data de 28 ianuarie într-o curte din localitatea Gagu, din judeţul Ilfov, 55 de păsări decedând. În total, 110 păsări au fost ucise, jumătate dintre ele fiind suspecte de boală.

Ultimul focar de boala Newcastle a izbucnit în decembrie 2016.

Potrivit datelor ANSVSA, virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă. Majoritatea păsărilor de curte si/sau de crescătorie, specii domestice, cât şi sălbatice, pot fi afectate de această boală alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.

Această boală diferă de gripa aviară, deşi sub aspect clinic ele se aseamană, fiind cauzată de un alt virus. Riscul cel mai mare de răspândire îl reprezintă păsările migratoare, care sunt purtătoare ale virusului.

Această boală a fost semnalată în Indonezia, în anul 1927, iar în Europa a apărut în oraşul britanic Newcastle, de unde provine şi numele de astăzi al bolii. În România a fost semnalată, prima dată, în 1942 si se pare că a fost introdusă de trupele germane, odată cu alimentele de pe front.