Veniturile actorilor şi altor categorii de artişti cresc de miercuri cu 50%, iar indemnizaţiile angajaţilor din administraţia locală sunt majorate cu 20%, creşterea nefiind şi pentru primari, viceprimari, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consililor judeţene.

Creşterile salariale sunt prevăzute în ordonanţa de urgenţă aprobată în 6 ianuarie de Guvern, care se aplică de miercuri.

Personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% faţă de nivelul  acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum şi  a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Cuantumul brut al salariilor de bază, indemnizaţiilor şi sporurilor angajaţilor din autorităţile publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, se majorează din 1 februarie cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017.

Această majorare de 20% nu se aplică personalului care ocupă funcţii de demnitate publică alese, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

Finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav se va asigura integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Până acum, finanţarea se asigura în proporţie de maximum 90% de la bugetul de stat.