Guvernul a decis, vineri, să admită în acest an 5.500 de noi lucrători străini pe piaţa forţei de muncă din România, informează un comunicat al Executivului.

Este vorba de cetăţeni ai altor state decât cele membre UE, ale Spaţiului Economic European ori ai Elveţiei sau cetăţeni străini al căror acces liber pe piaţa muncii este stabilit prin acorduri şi tratate încheiate de România cu alte state.

Executivul a stabilit, de asemenea, numărul şi tipurile de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România: lucrători permanenţi — 3.500, lucrători stagiari — 200, lucrători sezonieri — 200, lucrători transfrontalieri—100, lucrători înalt calificaţi — 800, lucrători detaşaţi — 700.

"Numărul lucrătorilor străini nou-admişi pe piaţa muncii din România se stabileşte anual, prin hotărâre de guvern. Pentru anul 2017 se menţine numărul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, în condiţiile în care, în primele 6 luni ale anului 2016, din cele 5.500 de avize de angajare/detaşare aprobate au fost eliberate un număr de 1.146 de avize, din care 795 pentru lucrători permanenţi, 277 pentru lucrători detaşaţi şi 74 pentru lucrători înalt calificaţi. (...) Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine", precizează sursa citată.

Potrivit Executivului, eliberarea avizelor de angajare/detaşare pentru lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detaşare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plăteşte un tarif în lei echivalent a 50 de euro.