Ministerul Sănătăţii anunţă că a luat măsuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeolă, după ce în 2016 au fost înregistrate 1.725 de cazuri şi şapte decese confirmate, printre care coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, imunizarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, recensământul copiilor nevaccinaţi.

Ministerul Sănătăţii (MS) informează că, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri şi există şapte decese confirmate, dintre care trei la copii sub un an.

Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000).

De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi potrivit Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani, precizează reprezentanţii MS.

De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Naţional de Vaccinare, mai arată MS.

"Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între nouă luni şi nouă ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între cinci şi nouă ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete", menţionează reprezentanţii MS:

Potrivit Ministerului Sănătăţii, stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR.

Conform celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment sunt confirmate cazuri în 32 de judeţe. Cele mai multe sunt în Arad (454), Mureş (238) şi Timiş (240). 

"Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au în a-şi proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viaţă. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil", mai arată reprezentanţii MS.