Hoţii de lemn din România sunt monitorizaţi de acum înainte de un sistem de sateliţi care urmăreşte în timp real tăierile de pădure şi emite alerte către autorităţi. Imaginile din satelit sunt încărcate pe inspectorulpădurii.ro, un site la care are acces oricine are un telefon sau un calculator cu internet. Radarul Pădurii şi aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii vor funcţiona şi ele, în paralel cu noul system

Trei sateliţi vor trece cel puţin o dată la 2-3 zile pe deasupra României şi vor face fotografii. Imaginile vor fi suprapuse apoi cu hărţile oficiale şi cele ale zonelor avizate pentru tăiere.

Sateliţii pot detecta tăieri chiar dacă vorbim de numai câţiva copaci. Adică pot observa inclusiv atunci când hoţii răresc pădurea, în loc să o defrişeze, ca să nu fie descoperiţi. Sistemul se aplică şi în cazul pădurilor private.

Cu ajutorul hărţii se pot verifica toate avizele de transport emise într-o zi. Portalul va afişa numărul autoturismului, ziua şi ora la care a fost emisă autorizaţia şi ce tip de lemn transportă. Aşa au fost descoperite, de exemplu, câteva avize emise ilegal.

Siteul afişează şi zonele protejate şi pădurile virgine, unde orice intervenţie este strict interzisă. În plus, harta arată sub forma unor puncte verzi zonele de tăiere legală aprobate de Romsilva pentru anul viitor. Astfel, dacă un utilizator vede un transport de lemne într-o pădure unde nu au fost aprobate tăieri legale, atunci, cel mai probabil, acesta este ilegal şi poate suna la 112.

Digi 24