Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a decis să ia măsuri speciale de siguranţă după ce probele prelevate de la păsări găsite moarte în Portul Constanţa au confirmat virusul gripei aviare, operatorii portuari urmând să semnaleze de urgenţă dacă găsesc cadavre de păsări în zona de activitate a agenţilor economici sau în acvatoriul portuar.

“Confirmarea prezenţei virusului gripei aviare la probele prelevate de la păsări găsite în Portul Constanţa determină Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa să ia măsuri speciale de siguranţă, măsuri dispuse de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa - DSVSA. În acest sens, toţi agenţii economici de pe platforma portuară au fost anunţaţi, prin intermediul Buletinului Informativ transmis zilnic, despre măsurile care se impun în această situaţie. Asfel, se va semnala, în regim de urgenţă, la dispeceratul central, apariţia în zona de activitate a operatorilor portuari, pe uscat sau în acvatoriul portuar, a cadavrelor de păsări”, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Păsările moarte urmează să fie ridicate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, iar probele vor fi trimise spre analiză la Laboratorul Judeţean al DSVSA Constanţa.

Până în prezent, gripa aviară a fost confirmată la o lebădă şi un cormoran, ambele păsări fiind găsite moarte în Portul Constanţa.

În urmă cu o săptămână, probele prelevate de la o lebădă găsită moartă în acvatoriul Portului Constanţa au arătat că aceasta avea gripă aviară. Inspectori Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au fost anunţaţi, în 22 noiembrie, că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul Portului Constanţa.

În 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea animală din Bucureşti pentru a se confirmat prezenţa virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză a fost confirmat virusul gripei aviare, subtipul H5N8.

Luni, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti (Laborator Naţional de Referinţă pentru influenţa aviară) a confirmat virusul gripei aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cormoran mort găsit în Portul Constanţa.

Specialiştii recomandă populaţiei pentru a împiedica răspândirea virusului să menţină păsările în gospodărie în adăposturi închise pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice, proprietarii având obligativitatea de a informa medicii veterniari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.

De asemenea, sunt interzise mutarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea autorităţilor, accesul raţelor şi gâştelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice şi ”adăparea păsărilor de curte cu apă provenită din lacuri sau bălţi”, potrivit ANSVSA.