Procurorii DNA au cerut instanţei supreme pedepse cu executare orientate către maxim pentru fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica şi fostul ministru Adriean Videanu, la ultimul trermen al procesului în care cei doi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Instanţa supremă ascultă miercuri pledoariile finale din dosarul de corupţie în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu pentru modalitatea în care a ridicat sechestrul asigurător de pe mai multe acţiuni deţinute de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, la o societate.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reluat acuzaţiile aduse celor doi, a prezentat din nou plaja probatorie în baza căreia s-au făcut acuzaţiile, a arătat că probele dovedesc faptele pe care le-ar fi comis de cei doi şi a cerut condamnarea la pedepse cu executare a acestora.

Astfel, procurorul DNA a cerut pedepse cu executare orientate spre maximum special prevăzut de legea penală românească, în cazul Alinei Bica pentru abuz în serviciu, iar în cazul fostului ministru pentru complicitate la această faptă.

La rândul său, avocatul Alinei Bica a susţinut în sala de judecată că ”DNA a modificat în ultima şedinţă, oral, rechizitoriul, lucru inadmisibil”.

”Soluţia normală este cea de achitare pe motiv că fapta nu există sau că nu este prevăzută de legea penală”, a mai spus apărătorul fostului procuror şef al DIICOT în faţa judecătorilor.

În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT - Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.

"La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (...) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator", mai arată anchetatorii.

Ei precizează că, în acel dosar, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012.

viewscnt