Centrul de transfuzie Bucureşti a avut, în prima săptămână după incendiul din Colectiv, 6.237 de solicitări de donare de sânge, iar dintre acestea au fost acceptate 4.950, colectându-se astfel 2.227,5 litri de sânge, a declarat, vineri, pentru News.ro, directorul unităţii sanitare, doctor Doina Goşa, precizând că, la un de la tragedie, au venit la centru 500 de donatori.

"Of, cine poate uita acea noapte. Am deschis centrul la ora 24.30, iar atunci am avut 150 de persoane care doreau să doneze, dar numai 120 au fost acceptate. Sâmbătă au venit 816 persoane şi au fost acceptate 670, apoi duminică au venit 689 şi au fost acceptate la donare 559 de persoane. Luni, am avut un record absolut, 910 persoane au venit să doneze, nu pot să uit nici acum cozile, 730 fiind acceptaţi", a explicat directorul Goşa.

Apoi, numărul a început să scadă pentru că deja nu mai era spaţiu de depozitare, iar angajaţii nu mai puteau prelucra sângele, deşi lucrau zi şi noapte.

La o săptămână de la accidentul din Colectiv au venit 532 de oameni, fiind acceptaţi la donare 389.

În total, timp de o săptămână în centru au fost 6.237 de persoane dornice să doneze pentru răniţii din Colectiv, iar 4.950 au fost acceptate, colectându-se astfel 2.227,5 litri de sânge.

"Apoi numărul donatorilor a scăzut astfel că în decembrie nu aveam nici strictrul necesar, la fel şi astă-vară. Acum, în memoria acelor zile, am făcut apel la toţi cei care au donat acum un an să vină din nou să doneze. Donarea trebuie să fie un act continuu", a spus medicul Doina Goşa.

Apelul a fost lansat inclusiv pe pagina de Facebook a Centrului de transfuzie.

"După cum ştiţi, sângele şi componentele sanguine au o perioadă relativ scurtă de valabilitate (cinci zile trombocitele, 32 de zile eritrocitele), însă nevoia de sânge este permanentă. Având în vedere că pe 30 octombrie se împlineşte un an de la tragedia din #colectiv, ştim că veţi veni în grupuri mari pentru a dona, dar vă rugăm să încercaţi să vă organizaţi vizita la centru şi săptămâna viitoare, de luni până vineri, de la 7.30 la14.00 pentru a putea ajuta cât mai mulţi oameni a căror viaţă depinde de noi. Vă mulţumim că sunteţi atât de mulţi care donaţi şi salvaţi vieţi!" ;"Nu uitaţi, avem mare nevoie de 0I negativ, avem nevoie de voi toţi, vă invităm la centru în zilele următoare să comemorăm cu o faptă bună un an de la Colectiv!", sunt mesajele de pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Bucureşti.

Vineri, la un an de la tragedie, au venit 500 donatori, campaniei alăturându-se Academia de Poliţie şi angajaţi ISU.