Un grup de senatori PSD propune modificarea Codului Rutier şi cere ca limita maximă de viteză în localitate să fie crescută de la 50 km/h la 70 km/h.

„Limita maximă de viteză în localităţi este de 70 km/h pentru autovehiculele din categotria A şi B şi 60 km/h pentru celelalte categorii de vehicule, aşa cum sunt ele descrise în Anexa 1 la OUG nr 195-2002. (…)

Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili limite de viteză superioare numai cu avizul poliţei rutiere” se arată în proiectul de modificare a Codului Rutier.

Nu e prima dată anul acesta când se încearcă modificare legislaţiei în acest sens. În luna mai, deputatul UDMR Marton Arpad a depus la Senat o propunere legislativă prin care cere să se elimine limitarea vitezei autoturismelor sub 50 km/oră pe tot traseul unei localităţi şi restrângerea acestei limitări la o distanţă minimă necesară, care să nu depăşească 3 kilometri.

Deputatul mai spune în expunerea de motive că există „limitări de viteză exagerate pe o lungime exagerată”, dar şi „semnalizări interpretabile”. Acesta este de părere că o cauză importantă a producerii accidentelor rutiere este legată de formarea de coloane lungi de maşini care uneori se întind pe câţiva kilometri.

De asemenea, deputatul Cătălin Marian Rădulescu a anunţat în aceeaşi perioadă că intenţionează să iniţieze un proiect legislativ prin care să desfiinţeze radarele Poliţiei Rutieră, susţinând că românii „s-au săturat de aceşti pândari, care în loc să aibă rol de prevenţie, stau ascunşi ca nişte şobolani să dea amenzi”.

Reacţia deputatului Rădulescu, care a fost publicată pe pagina personală de Facebook cu greşeli gramaticale, a fost criticată de poliţiştii de la Rutieră.