Trei copii cu vârsta sub un an au murit şi alţi 675 au fost diagnosticaţi cu rujeolă în 23 de judeţe, în primele opt luni ale anului, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii, precizând că anul trecut au fost şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

România se confruntă, în acest an, cu o epidemie de rujeolă, pe fondul refuzului vaccinării copiilor, potrivit Ministerului Sănătăţii, care condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.

“În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces”, arată MS.

Sursa citată precizează că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împortiva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adică vârsta la care se efectuează imunizarea împotriva rujeolei cu vaccinul ROR.

“Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub 1 an sunt protejaţi de aşa-numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, susţin oficialii MS. 

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj (219 cazuri), în judeţul Mureş(145 cazuri), în judeţul Arad (113 cazuri, din care două decese la copii cu vârsta sub 1 an), în judeţul Timiş (71 cazuri din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an), în judeţul Suceava (27 de cazuri), în Braşov (33 de cazuri), în Sălaj (7 cazuri), în Hunedoara (14 cazuri), în Caraş-Severin (13 cazuri) şi în judeţul Alba (trei cazuri).

Totodată, au fost confirmate  cazuri sporadice de rujeolă la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate în Bucureşti (4 cazuri) şi judeţele Bacău (3 cazuri), Bihor (un caz), Constanţa (3 cazuri), Dâmboviţa (2 cazuri), Giurgiu (un caz), Mehedinţi (un caz), Neamţ (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Sibiu (3 cazuri) şi Vaslui (un caz).

"Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani”, a precizat Ministerul Sănătăţii.