Sute de unităţi de turism şi de agrement de pe litoral au fost amendate de pompieri, după controalele făcute în ultimele trei luni la unităţi de alimentaţie publică, hoteluri, pensiuni, discoteci, tabere şcolare şi campinguri, potrivit bilanţului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la finalul sezonului estival.

Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut, în perioada 13 iunie - 31 august, 570 de controale la 980 de unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost date 3.744 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 2.932 de avertismente şi 812 amenzi, în valoare totală de peste 920.000 de lei.

Controale au fost făcute la 307 unităţi de alimentaţie publică, 266 de hoteluri, 220 de vile turistice, 37 de hosteluri, 34 de pensiuni şi 28 de case de vacanţă.  De asemenea, au fost controlate 19 discoteci şi cluburi, 11 tabere şcolare şi 10 campinguri. În afara verificărilor tematice planificate, echipele ISU au făcut şi controale inopinate, ziua sau pe timpul nopţii, în perioadele de weekend sau sărbători legale, a precizat IGSU.

Principalele deficienţe găsite la controale au fost: neîntocmirea sau neactualizarea documentelor privind apărarea împotriva incendiilor la nivelul operatorilor economici; exploatarea instalaţiilor tehnice cu defecţiuni sau improvizaţii; nedotarea cu mijloace tehnice de primă intervenţie sau neverificarea acestora; nerespectarea reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la exploatarea centralelor termice.

IGSU a precizat că, în premieră, începând din 12 iunie, în zona litoralului, unde au fost înregistrate, în ultimii cinci ani, cele mai multe situaţii de urgenţă, au fost amplasate corturi de prim ajutor. Acestea au fost instalate pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie, Costineşti şi Jupiter, şi ulterior Techirghiol, la fiecare dintre acestea fiind zilnic căte doi paramedici.

Echipajele de la aceste puncte de prim ajutor ale pompierilor SMURD au avut 1.543 de intervenţii. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Costineşti, unde au fost asistate medical 657 de persoane, urmată de Eforie - 321 persoane, Jupiter - 257 de persoane, Mamaia - 203 persoane şi Techirghiol - 105 cazuri.

Echipajele de prim ajutor cu vehicule şenilate ale pompierilor au fost solicitate să intervină în 142 de cazuri, pentru a transporta persoane cu afecţiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanţele cu care au fost duse la unităţile spitaliceşti.

În sezonul estival, 29 de autospeciale de stingere au fost pregătite să intervină în orice punct din judeţul Constanţa, iar în porturile Tomis, Mangalia, Costineşti şi Eforie, precum şi pe lacurile din staţiuni au fost cinci ambarcaţiuni IGSU, cu scafandri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară, conduse de personal al Gărzii de Coastă.

De asemenea, în judeţul Constanţa au fost disponibile zece echipaje SMURD de prim ajutor şi un echipaj SMURD de terapie intensive, cu medic, trei dintre acestea fiind dislocate, pe perioada estivală, din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Bucureşti - Ilfov, Mureş şi Teleorman.