Transportatorii au început protestul în Piaţa Victoriei joi dimineaţă la ora 9:00, pe fondul nemulţumirilor faţă de preţurile RCA, în faţa sediului Guvernului aflându-se tiruri, taxiuri şi autocare care claxonează.

Aceştia au avut bannere pe care scrie "Vrem siguranţă rutieră, Protest RCA", "RCA = falimentul transportatorilor români", "Mafia RCA, ASF = mafia, jos Negriţoiu", "Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat"

"Nu există nicio prevedere clară în Ordonanţa de Urgenţă vis-a-vis de valorile tarifelor RCA, mai mult Guvernul lasă ASF să stabilească aceste tarife, ASF care ne-a adus în această criză şi a cărei conducere noi am solicitat să fie destituită. Este evident că acest ASF nu poate să stabilească aceste valori la liberul plac fără niciun fel de restricţionare din partea Guvernului", a declarat pentru AGERPRES, Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit reprezentanţilor patronatelor din sector, la Bucureşti transportatorii au  scos în stradă joi peste 5.000 de autovehicule. Protestul s-a derulat, însă, şi în alte 20 de oraşe din ţară, cu un număr total de 100.000 de maşini.

Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 — au solicitat Guvernului României ca în textul Ordonanţei de Guvern tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor existente în evidenţele ASF şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.

"Guvernul vrea să îngheţe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere transmis miercuri AGERPRES.

Pe de altă parte, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, după ce, în ultimul an, "şi-a dovedit incompetenţa în a conduce piaţa asigurărilor din România".

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.