Senatul a adoptat, marţi, propunerea senatorului PNL Dragoş Luchian de modificare a Legii 230/2007 în sensul exceptării de la plata cheltuielilor de întreţinere a copiilor care au vârsta până în trei ani.

Printr-un amendament al Comisiei pentru administraţie publică, asumat de plen, articolul 47 din Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari este completat cu un nou alineat care stipulează că "asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor (pe consumuri individuale şi pe cota-parte indiviză — n.r.) copiii cu vârsta de până la trei ani".

Prin propunerea legislativă a senatorului liberal se stabileşte, totodată, că termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice.

Dragoş Luchian susţine în expunerea de motive că, în opinia sa, nu se justifică includerea minorilor care au sub trei ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei şi cele ale asociaţiei de proprietari.

"Consumul realizat de aceşti copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinţei per ansamblu. În plus, în condiţiile în care animalele mici de companie (pisici, căţei, etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuinţă sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile 'provocate' de bebeluşi pentru buna desfăşurare a asociaţiei de locuinţe", susţine senatorul PNL, potrivit documentului citat.

Propunerea de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră, cu 74 de voturi 'pentru'.