Perioada următoarelor două săptămâni se anunţă, din punct de vedere meteorologic, una relativ normală pentru această perioadă, cu variaţii de temperatură atât pe timpul zilei, cât şi noaptea, de câteva grade şi de la o regiune la alta, în timp ce ploile, în mare parte trecătoare şi moderate cantitativ, îşi vor face apariţia după data de 18 septembrie, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 12 - 25 septembrie.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, variaţiile termice de la o zi la alta nu vor fi semnificative, astfel că vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade şi ale minimelor de 14 — 17 grade. O răcorire a vremii se va resimţi în cea de-a doua săptămână, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 22 — 24 de grade şi minime de 11 — 14 grade, mediat pe regiune.

La începutul perioadei de referinţă, vor fi averse pe arii restrânse şi în general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi în general moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 18 — 20 septembrie şi, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Crişana, în prima săptămână de prognoză, nu vor fi variaţii termice semnificative, astfel că se va menţine o vreme mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade şi ale minimelor de 13 — 17 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se va resimţi o răcorire a vremii, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel specific acestei perioade din an, fiind de aşteptat maxime de 22 — 24 de grade şi minime de 10 — 13 grade, în medie regională.

La începutul perioadei de referinţă vor fi averse izolate, în general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi, în general, moderate cantitativ va creşte în intervalul 18 — 20 septembrie şi, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Transilvania, valorile termice se vor menţine, pe parcursul primei săptămâni, mai ridicate decât cele specifice la mijlocul lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 24 — 28 de grade şi ale minimelor de 10 — 14 grade. După data de 18 septembrie, regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 20 — 24 de grade şi minime de 8 — 12 grade, mediat pe regiune.

În prima parte a perioadei de referinţă, ploi slabe vor fi posibile doar izolat, după care probabilitatea pentru ploi locale, în general moderate cantitativ va creşte, cu precădere pentru intervalul 18 — 20 septembrie.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, deşi vor fi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 25 — 29 de grade şi ale minimelor de 11 — 16 grade. O răcorire a vremii se va resimţi în cea de-a doua săptămână, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 20 — 23 de grade şi minime de 9 — 12 grade, mediat pe regiune.

La începutul perioadei de referinţă doar izolat vor fi posibile averse slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente, moderate cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 18 — 20 septembrie şi, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vor exista variaţii semnificative ale temperaturii aerului. De la o vreme călduroasă în primele două zile, în care media regională a maximelor termice va fi de 30 de grade, iar cea a minimelor nocturne de 16 grade, în jurul datei de 15 septembrie se va ajunge la un regim termic normal pentru acea dată calendaristică. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, valorile termice vor creşte din nou, la o medie de 26 — 27 de grade a temperaturilor maxime şi în jur de 13 grade a celor minime.

În cea de-a doua săptămână de prognoză, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne, vor marca o scădere uşoară şi treptată, în medie la nivel regional cu aproximativ două grade Celsius, apropiindu-se astfel de mediile climatologic specifice acestei perioade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 18 — 21 septembrie, când se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Până la sfârşitul intervalului de prognoză doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, trecătoare.

În Dobrogea, de la o vreme călduroasă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, în care media regională a maximelor termice va fi de 27 — 29 de grade, iar a celor minime de aproximativ 18 grade, se va ajunge, în zilele de 15 şi 16 septembrie, la un regim termic apropiat de normalul acestei perioade, în urma unei scăderi de 5 — 6 grade. Până la sfârşitul săptămânii, valorile termice vor creşte din nou, iar vremea va redeveni caldă pentru a doua decadă a lunii septembrie, cu o medie de 25 de grade a temperaturilor maxime şi în jur de 16 grade a minimelor termice.

Pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză nu vor fi modificări semnificative, valorile termice fiind în scădere uşoară de la o zi la alta, de la o medie regională a temperaturilor maxime de 24 — 25 grade la început, spre 21 — 22 grade la finalul intervalului, în timp ce media minimelor nocturne va scădea de la 16 la 14 grade.

AGERPRES