Este vorba de romanul Stefan Coroi, din Timisoara, condamnat recent, pe fond, la pedeapsa capitala, de o instanta din Malaezia. Stefan Coroi a fost mutat de curand in aceeasi inchisoare unde se afla si Ionut Gologan, primul dintre romanii condamnati la moarte.

Avem doi romani in "inchisoarea mortii", cu pedepse capitale, diferenta fiind doar aceea ca Ionut Gologan este condamnat definitiv si irevocabil, el fiind acum la mana sultanului care poate sa-l gratieze sau... nu, in timp ce Stefan Coroi ar mai avea doua sanse sa i se schimbe pedeapsa: in apel si in recurs, scrie ziarulring.ro. Evident, si el, ca si Ionut, poate beneficia sau nu de clementa sultanului.

In Malaezia, de fapt, se afla patru romani arestati pentru trafic de droguri. Si pentru cei doi care isi asteapta judecata, si pentru Coroi si Gologan, deja condamnati (ultimul definitiv si irevocabil) ar mai fi si posibilitate schimbarii legislatiei in Malaezia, in paralel cu demersurile pentru perfectarea unor tratate bilaterale intre autoritatile malaysiene si autoritatilor romane (Ministerul de Externe si Ministerul Justitiei, presidintele Iohannis si premierul Ciolos).

Deocamdata, in ce-l priveste pe Stefan Coroi, cel de-al doilea roman condamnat la moarte, deocamdata, informatia pe care v-o oferim in exclusivitate am obtinut-o in weekend (n.r. - azi) pe surse (n.r. - surse demne de incredere), urmand ca maine, in prima zi de lucru a saptamanii, sa solicitam MAE sa confirme oficial acest fapt grav (n.r. - sentinta in cazul Coroi). O sentinta mai mult sau mai putin asteptata, dar care, oricum, ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Pentru ca, dincolo de demersurile pe care le fac (demne de salutat), ar trebui, in primul rand, sa nu-i uite, sa nu-i faca pe cei doi romani condamnati deja la moarte si pe ceilalti doi, care-si asteapta sentinta tot in inchsoare, sa se simta... singuri.

Soarta lui Ionuţ Gologan nu stă numai la mâna unor autorităţi, de la noi sau din Malaysia, bine intenţionate, ci depinde cel mai mult de bunăvoinţa sultanului din statul unde Ionuţ Gologan a primit pedeapsa capitală.

"Se aşteaptă încă să se schimbe legislaţia în Malaysia pentru a putea fi definitivat acordul cu România în vederea extrădării lui Ionuţ în ţara noastră, pentru a-şi executa aici pedeapsa. În altă ordine de idei, suntem legaţi cumva, în situaţia lui Ionuţ, şi de o decizie a  sultanului (n.r. - din Malaysia, stat în care Ionuţ a fost condamnat la moarte), o decizie favorabilă în sensul menţinerii lui în viaţă. Bine, nu se pune problema executării lui Ionuţ, având în vedere că, acolo, nu au mai fost execuţii, în situaţia lui, de ani de zile. Probabil că e o chestiune de timp până la schimbarea legislaţiei în Malaysia”, a declara avocatul Liviu Turcu pentru ziarulring.ro.

Întrebat dacă mai are veşti de la Ionuţ, dacă l-a mai vizitat sau mai intenţionează să-l viziteze, avocatul Liviu Turcu ne-a mărturisit: „Mă voi strădui să mai ajung la Ionuţ, cât de curând, în această toamnă. Dar, altfel, noi avem o convenţie: el mă mai sună o dată sau chiar de două ori pe lună. Ultima dată m-a sunat acum două săptămâni. Stă în aceleaşi condiţii acolo, singur în celulă, ca orice condamnat la moarte. Are program de ieşit la aer în fiecare zi. Are acces la citit, chiar şi la ascultat muzică. Nu se plânge. În general nu prea se plânge. Aşteaptă şi el veşti mai bune de la noi. Eu i-am ridicat mereu moralul de câte ori am vorbit cu el”.