Convoiul funerar al reginei Ana a plecat din Bucureşti spre Curtea de Argeş unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii catedrale arhiepiscopale.

Cortegiul a plecat din Piaţa Palatului Regal şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Bucureştilot până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localităţi cortegiul va încetini.

După slujba catolică a avut loc ceremonia militară de aşezare a sicriului în maşina mortuară.  La ceremonia militară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei, care au intepretat Marşul Funebru compus de Frederic Chopin, şi de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

Cortegiul funerar a fost însoţit până la Piaţa Romană de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. După ce sicriul a fost urcat în maşina mortuară, au început să bată clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucureştenii prezenţi aplaudă sau aruncă flori în calea cortegiului.

Funeraliile reginei Ana au început, sâmbătă, la Bucureşti, cu o scurtă slujbă în rit ortodox, oficiată de către patriarhul Daniel în Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic.

Ceremonia funerară din Piaţa Palatului a avut loc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta şi a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloş, a mai multor miniştri, printre care Costin Borc, Anca Dragu şi Raluca Prună şi a fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu. Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie sunt prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe regina Ana pe ultimul drum.

Au fost prezenţi membri ai familiilor regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Republica Moldova şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Regele Mihai nu participă la funeralii din cauza stării de sănătate.

Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a reginei Ana în pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Argeş va începe la ora 15.00. 

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal, va conduce slujba de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeş, alături de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, doi preoţi şi un diacon, a declarat pentru News.ro, protosinghel Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial.

"Pregătirile sunt în toi, dar în grafic. Slujba va fi condusă de reprezentantul Patriarhiei, Înaltpreasfinţitul părinte mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal împreună cu IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi mitropolitului Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul în  Paris. Alături de înalţii prelaţi vor mai fi doi preoţi şi un diacon. Coliva va fi făcută de măicuţele de la mănăstire”, a declarat pentru News.ro, consilierul eparhial. 

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş vor vesti momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, sâmbătă la ora 15.00.

”Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Presa va avea acces numai în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş”, transmite Casa Regală.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale  reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

 

SURSA: News.ro