Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), într-un dosar privind acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren din municipiul Piteşti, prejudiciul ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuţa Dumitrean de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată opt inculpaţi, cei mai mulţi fiind la data comiterii faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Sergiu Diacomatu, la data faptelor vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor, membri ai aceleiaşi comisii, au fost deferiţi justiţiei pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pentru complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni au fost trimişi în judecată omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, dar şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti, judeţul Argeş. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce îl determinase să iniţieze şi un proces.

"După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, în calităţile menţionate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoşteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă şi nu avea probleme de sănătate", se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii susţin că membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de Ioan Oltean, care avea relaţii Mihai Rotaru şi cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean. Sprijinul s-ar fi realizat prin inducerea, faţă de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceştia ar putea să îşi piardă funcţiile în care fuseseră numiţi politic.

Terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori faţă de preţul real, ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale în acelaşi cuantum pentru beneficiarul drepturilor litigioase, după ce expertul evaluator Sergiu Negurici a întocmit un raport de evaluare ce contravine standardelor internaţionale în materie, prin folosirea unor comparabile neconforme.

"În aceste condiţii, deşi inculpatul Negurici Sergiu avea obligaţia să explice, dar mai ales să ofere o evaluare în care să pună în aplicare în mod corect metodele şi tehnicile prevăzute de standardele internaţionale de evaluare, expres menţionate în procedura ce trebuia urmată pentru acordarea despăgubirilor şi deci să compare terenuri similare, a transmis explicaţii nerelevante, inapte să lămurească observaţia Direcţiei pentru Contencios şi pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale şi a păstrat aceeaşi valoare. Raportul astfel întocmit a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de evaluatorul Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare", se mai arată în comunicatul DNA.

Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 98.780.835 de lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin acordarea despăgubirii supraevaluate.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de către inculpaţii Mihai Rotaru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor, precum şi asupra unor imobile ale inculpaţilor din dosar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES