Şapte membri ai grupării “Scara Rulantă”, iniţiată la Iaşi, care ar fi furat peste un million de euro de la persoane aflate la cumpărături în supermarketuri din Germania, au fost prinşi în mai multe ţări, cu ajutorul Poliţiei Române. Membrii grupării trimiteau banii în România, prin transfer online, imediat după ce comiteau faptele.

Potrivit Poliţiei Române, investigaţiile în acest caz complex, denumit “Scara Rulantă”, au fost începute în 18 septembrie 2015 şi au vizat o grupare infracţională formată din şapte persoane, iniţiată în Iaşi, pentru a comite furturi din buzunare în supermarketuri din Germania.

“Banii câştigaţi din activitatea infracţională erau transferaţi în România, prin servicii de transfer online, imediat după săvârşirea faptelor, prejudiciul ridicându-se la peste 1.000.000 de euro”, a precizat Poliţia Română.

Prin cooperarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română cu autorităţi judiciare din Europa, prin intermediul EUROPOL, toţi cei şapte suspecţi au fost prinşi. Astfel, la nivel european, a fost declanşată acţiunea ENFAST, pentru localizarea şi arestarea membrilor grupării. La acţiune au participat echipele FAST, de la serviciile de Urmăriri, din Germania, România, Italia, Franţa, Spania, Austria şi Portugalia.

În 26 octombrie 2015 au fost emise, de către autorităţile judiciare germane, mandate europene de arestare pe numele celor şapte membri ai grupării. În urma cooperării între echipele FAST implicate, la data de 1 decembrie 2015 a fost făcută prima arestare, primul suspect fiind prins, în urma unei acţiuni, în Madrid, Spania. În urma unei operaţiuni desfăşurate de Poliţia Română, în colaborare cu autorităţile din Spania, un alt suspect a fost prins, la două zile, tot în Madrid.

În 4 decembrie 2015, alţi doi suspecţi au fost arestaţi în Iaşi. Al cincilea suspect a fost arestat în Kiefersfelden - Germania, pe 3 februarie 2016, în urma unui control la frontieră. Ceilalţi doi suspecţi, un bărbat şi o femeie, au fost prinşi de poliţiştii români, în Iaşi, pe 29 aprilie 2016.

“Operaţiunea «Scara Rulant» este un succes, prin cooperarea dintre Poliţia Română şi autorităţile poliţieneşti din ţările europene, reuşindu-se, într-un interval de timp scurt,  arestarea, în ţări diferite, a tut ror celor şapte membri ai grupării, bănuiţi de furturi din buzunare din străinătate”, arată IGPR.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) este o reţea informală de contacte şi un grup de cooperare pentru găsirea şi arestarea urmăriţilor internaţional. Aceasta înglobează toate structurile naţionale de “Urmăriri”, pentru  a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.

Reţeaua ENFAST  a devenit operaţională în 1 octombrie 2012, fiind finanţată prin fonduri europene accesate de către Poliţia belgiană.