Ministerul Justiţiei a adoptat, joi, un nou plan pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare în care intenţionează să identifice mai mulţi beneficiari ai forţei de muncă existente în închisori, să asigure servicii medicale mai bune deţinuţilor şi măsuri de reintegrare precum organizarea unor burse ale locurilor de muncă special destinate foştilor deţinuţi.

 

Planul de măsuri adoptat de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vizează îmbunătăţirea accesului la muncă al deţinuţilor, asigurarea de servicii medicale de calitate şi reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, arată Ministerul Justiţiei.

„Atât managementul la nivel de penitenciar cât şi la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să aibă o acţiune proactivă pentru a identifica opţiuni de muncă şi beneficiari ai forţei de muncă din penitenciar”, a hotărât Ministerul Justiţiei în planul de măsuri.

Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor lua, în următoarea perioadă măsuri pentru ocuparea posturilor vacante a personalului medical în sistemul penitenciar şi elaborarea unor strategii pentru menţinerea în sistem a actualului personal. O altă sarcină stabilită în acest plan este igienizarea urgentă şi constantă a tuturor spaţiilor de deţinere de către fiecare unitate penitenciară în parte.

Pentru reintegrarea socială a deţinuţilor Ministerul Justiţiei doreşte crearea unor condiţii prietenoase pentru minorii care îi vizitează părinţii condamnaţi cu executare. De asemenea, deţinuţii vor putea să participe la burse de locuri de muncă atât în interiorul cât şi în exteriorul închisorii.