Decizia de ieşire a Marii Britanii din UE este o decizie şoc care ne va afecta pe toţi cei care suntem acolo, nu cred că ne dăm seama întru totul de efecte, dar tuturor oficialilor din România le transmit că este momentul să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să ne reprezinte, pentru că avem nevoie, a declarat vineri, la Congresul românilor de pretutindeni, reprezentanta Organizaţiei Români în UK, Cristina Irimie

Reprezentanta românilor le-a transmis celor care sunt în Marea Britanie şi nu şi-au legalizat statutul să o facă pentru că încă mai au timp.

„Este o decizie şoc, care ne va afecta pe toţi cei care suntem acolo şi, sinceră să fiu, nu cred că ne dăm seama întru totul de efectele pe care Brexit-ul le va provoca pe viitor. Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că ieşirea Marii Britanii din UE este un proces care va dura. De aceea, încă este timp suficient ca cei care sunt rezidenţi în Marea Britanie să îşi legalizeze statutul. Din punct de vedere legal, orice cetăţean român care se află în Marea Britanie şi lucrează cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui în Marea Britanie vor continua să existe şi post-ieşirii Marii Britanii din UE”, a spus Cristina Irimie.

Ea a apreciat că lucrurile trebuie tratate cu calm, dar pro-activ, şi că trebuie ca reacţia să fie, de această dată, englezească, nu românească.

„Cred că trebuie să dăm dovadă de calm, cred că trebuie să reacţionăm englezeşte şi nu româneşte, adică să căutăm soluţii activ, să fim pro-activi în căutarea soluţiilor. Noi, cei care jucăm un rol de leadering în cadrul comunităţii româneşti, acum este momentul să arătăm că suntem lideri, să fim responsabili, să ne unim şi să fim foarte, foarte perseverenţi în informare”, a mai spus reprezentanta românilor din UK.

Întrebată cum ar trebui să se poziţioneze autorităţile române în negocierile care vor urma, ea a precizat că este foarte important ca România să îşi dea seama de importanţa negocierilor directe cu Marea Bitanie.

„Avem nevoie de diplomaţie, avem nevoie de lobby şi avem nevoie de mesaje clare şi pertinente în aceste negocieri. Trebuie să jucăm un rol activ, trebuie să ne gândim că extremiştii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment şi vom deveni din nou ţapul ispăşitor. Este foarte greu ca la numărul actual al românilor din Marea Britanie să mai trăim vremurile din 2006. Este ciudat că se repetă istoria, pentru că în urmă cu zece ani eram catalogaţi ca cetăţeni second hand ai Europei, iar acum vedem că, practic, până astăzi, ne-am bucurat doar de doi ani şi jumătate de drepturi egale pe piaţa muncii din Marea Britanie cu ceilalţi cetăţeni europeni. Tuturor oficialilor din România le transmit că acum este momentul să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să ne reprezinte pentru că avem nevoie”, a declarat Irimie.

Ea mai spus că, deocamdată, situaţia celor care doresc să meargă la studii în Marea Britanie este incertă, pentru că nu au avut loc negocieri în acest sens, dar că universităţile britanice nu îşi permit să piardă studenţii europeni.

„Sunt convinsă că se vor purta negocieri, deoarece sistemul universitar din Marea Britanie nu va putea supravieţui fără studenţii europeni şi aici trebuie să fim foarte atenţi pentru că de asta trebuie în primul rând să se asigure România, că toţi cetăţenii europeni vor fi trataţi în mod egal. Chiar şi în presă este unul din puţinele subiecte pentru care nu există răspuns, asta şi pentru că nu a existat un precedent, dar universităţile britanice beneficiază de fonduri europene. Vor fi proceduri care vor dura foarte mult”, a mai spus reprezentanta românilor din UK.

Ea a adăudat că potrivit numerelor de asigurare socială care s-au emis, în Marea Britanie în prezent sunt între 400.000 şi 500.000 de români.