Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfăşurat în Europa are potenţialul de transformare într-un sistem ofensiv şi poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent în România, au fost construite contra unei ameninţări nucleare iraniene care "nu există", notează agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de AGERPRES.

"Ameninţări (nucleare din partea Iranului) nu există, iar scutul antirachetă (în Europa) continuă să se construiască, aşa că am avut dreptate când am spus că ei ne mint, nu sunt sinceri cu noi când se referă la o presupusă ameninţare nucleară iraniană şi construiesc scutul antirachetă. Aşa şi este într-adevăr, încă o dată au încercat să ne înşele", a declarat şeful statului rus la o întâlnire cu şefii agenţiilor internaţionale de presă, vineri, la Sankt Petersburg.

"Noi ştim cam în ce an americanii vor avea o nouă rachetă, care nu va mai avea 500 km (rază de acţiune) ci mai mult, iar din acel moment ei încep să ne ameninţe potenţialul nuclear. Noi ştim de ani de zile ce se întâmplă. Şi ei ştiu că noi ştim", a subliniat Putin.

Liderul rus a constatat că SUA, "în ciuda obiecţiilor şi tuturor propunerilor noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, ne resping propunerile şi acţionează după planul lor". "Puteţi să mă credeţi sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare şi ele au fost respinse toate", a declarat Putin.

Preşedintele Federaţiei Ruse a amintit că elemente ale scutului antirachetă NATO au fost construite în România. "Tot timpul au vorbit despre ce? Trebuie să ne apărăm împotriva ameninţării nucleare iraniene. Unde este ameninţarea iraniană nucleară? Nu există!", a subliniat Putin.

El a remarcat că chiar Statele Unite au iniţiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleară iraniană. "I-am sprijinit. Dacă nu ar fi fost poziţia Statelor Unite, nu ar fi existat acest acord. Acest lucru, desigur, este meritul preşedintelui (Barack) Obama, pentru că acest acord este corect, a dezamorsat situaţia din jurul Iranului, iar preşedintele Obama îl poate înscrie în statele sale de serviciu ca rezultat al muncii depuse de el în această direcţie", estimează liderul rus, notează TASS.

Cu toate acestea, Putin a subliniat că ameninţarea nucleară iraniană nu există, iar scutul antirachetă continuă să fie construit, adaugă TASS.